De interactieve game Shkorey steunt Eritrese jongvolwassenen in Nederland om passende informatie te krijgen en weloverwogen keuzes te maken rond relaties, seksualiteit, zwangerschap en opvoeden. Praten over deze belangrijke onderwerpen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Shkorey kan zelfstandig gespeeld worden, maar is ook toepasbaar in een groep of bij 1-op-1 ondersteuning. Vanwege de tweetalige functie kunt u alle inhoud zowel in het Nederlands als Tigrinya weergeven. Met deze handleiding geven wij professionals inzicht in de inhoud en toepassingsmogelijkheden van Shkorey. Daarnaast delen wij relevante andere informatiebronnen.
Hoe te beginnen?
Als u Shkorey samen met uw cliënt(en) of leerlingen wilt gebruiken, is het handig om zelf ook de app op uw telefoon te installeren. Pak uw smartphone of tablet en download Shkorey gratis via de App Store of Google Play. Of klik hier om te downloaden. Gelukt? Kies uw taal, ga akkoord met de voorwaarden en maak uw spelersprofiel aan.
U kunt er als zorg- of dienstverlener ook voor kiezen om alleen uw cliënt of leerlingen de app te laten downloaden. U kunt dan o.a. aan de hand de gespreksvragen (deze vindt u verderop bij Inhoud verhaallijnen) alsnog samen de inhoud van de game bespreken. Voor gebruik van bijvoorbeeld de groepsquiz-functie heeft u wel zelf de app nodig op uw telefoon. Wij zijn ervan overtuigd dat er voor iedereen iets nieuws te leren is met Shkorey!
In het kort
In Shkorey maakt de speler via korte films en interactieve verhaallijnen kennis met herkenbare hoofdkarakters en krijgen zij aanvullende informatie over de thematiek. Ook kunnen spelers o.a. in contact komen met relevante zorg- en dienstverlening in hun buurt. Om de game volledig te kunnen gebruiken is een
internetverbinding nodig. De inhoud van Shkorey is tweetalig, Tigrinya en Nederlands. Iedere speler maakt zelf een taalkeuze, middels het vlaggetje rechtsboven in het scherm kan op ieder moment gewisseld worden tussen beide talen. Ook de externe hulpbronnen zijn zoveel mogelijk tweetalig en
groepsquizzes kunnen meertalig gespeeld worden.
De hoofdthema’s en hoofdkarakters binnen het spel zijn:
Menselijk lichaam (verhaallijn Winta)
Veilig Vrijen (verhaallijn Milka)
Gezond zwanger worden (verhaallijn Meron)
Zwangerschap (verhaallijn Lidiya)
Opvoeden van jonge kinderen (verhaallijn Samson)
Kijk hieronder voor verdere uitleg over de werking van de game en inhoud van de verhaallijnen.
Let op: De uitlegvideo's volgen op korte termijn. (d.d. 27/09/2023)
De hieronder uitgeschreven informatie kunt u in de video's hierboven ook bekijken.
Offline bruikbaar Internet nodig
De game Shkorey
De eerste keer dat u Shkorey gebruikt, maakt de speler eenmalig een profiel aan. Hierbij kiest de speler een nickname en een avatar. Ook worden enkele vragen gesteld t.b.v gebruikersonderzoek. Deze gegevens worden anoniem verwerkt. Bij het aanmaken van het profiel kiest de speler ook de gewenste taal, Nederlands of Tigrinya.
Let op: in de verhaallijnen en startscherm kan rechtsboven in het scherm de gewenste taal op ieder moment gewijzigd worden, door te klikken op het taalvlaggetje. Gebruikers kunnen dus ook wisselen, bijvoorbeeld om bepaalde terminologie beter te kunnen begrijpen.
Hoofdkarakters en thema's
Profielpagina en hoofdstukken
Scéne verhaallijn
Let op: kijk bij Tips voor verschillende beroepsgroepen hoe u deze verhaallijnen kunt inzetten bij groepen en individuele cliënten.
- Toelichting Knop Toelichting
Afbeelding Toelichting
Afbeelding Tips
Knop Help
Afbeelding Help
Onder de Help button vindt de speler aanvullende informatie rondom de sub-thematiek. Hierbij wordt verwezen naar online hulpbronnen en informatie, in het Nederlands en indien beschikbaar in het Tigrinya. Er wordt o.a. verwezen naar relevante pagina's op Zanzu van Rutgers, diverse hulpmiddelen van Pharos en De Verloskundige. Een standaard link bij ieder hoofdstuk is ‘Hulp in jouw buurt’ (zie ook kopje 4 ‘Hulp in jouw buurt).
Afbeelding Hulp in jouw buurt
Startscherm quiz
Quizonderwerpen
Invullen gamecode